Об Организации Деятельность Новости Анонс Культура Библиотека Видеотека Контакты
   
 
RUS  MDA
Навигация
ГлавнаяОб Организации Программное заявлениеДеятельность АнонсНовости Произвол работодателейЮридическая консультация КультураБиблиотека Видеотека Ссылки Обратная связь Подписка Контакты WebMoney кошелек организации: Z852093458548
 
Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
Популярные статьи
 
Наш опрос
 
Архив новостей
Февраль 2024 (2)
Январь 2024 (1)
Ноябрь 2023 (1)
Октябрь 2023 (2)
Август 2023 (1)
Июль 2023 (2)
 
\'Красное
 
» » Declarație Mișcării Marxiste "Rezistența Populară" în legătură cu aprobarea guvernului Pavel Filip și protestele provocate de acest fapt

Новости rezistenta.info : Declarație Mișcării Marxiste "Rezistența Populară" în legătură cu aprobarea guvernului Pavel Filip și protestele provocate de acest fapt
автор: admin 15-02-2016, 10:20

Declarație Mișcării Marxiste "Rezistența Populară" în legătură cu aprobarea guvernului Pavel Filip și protestele provocate de acest fapt
 

Vânzarea angro de Revelion de deputați "comuniști" și liberal-democrați a asigurat crearea unei noi majorități proeuropene în Parlament. Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, astfel, a primit șansa de a prelua controlul asupra tuturor structurilor ale statului și posibilitatea să nu le împartă mai mult cu alte partidele pro-europene, cu care a venit la putere în urma alegerilor "murdare" din 30 noiembrie 2014. Anterior, certurile pentru putere între PD, PLDM și Partidul Liberal (PL) au condus la căderea guvernelor pro-europene a lui Chiril Gaburici (16 iunie 2015) și Valeriu Streleț (29 octombrie 2015), posturile de conducere în care au fost împărțite între reprezentanții PD și PLDM. Pentru a diminua intensitatea protestelor cauzate de furtul miliardului de dolari din cele 3 bănci din țară, Plahotniuc l-a sacrificat pe Vladimir Filat, care a fost arestat pe data de 15 octombrie 2015, sub acuzația de implicare în "furtul secolului". Asemenea procedeu nu este ceva nou, în literatura clasică moldovenească/română  există un episod, care descrie cum în secolul al 16-lea domnitorul Alexandru Lăpușneanu l-a predat pe marele său vornic (prim-ministru) în mâinile poporului răsculat, care cerea "capul lui Moțoc!".  Înfrângerea foștilor parteneri din PLDM, condus de Filat, a fost finalizată prin adoptarea cu participarea deputaților din opoziție, a moțiunii de cenzură care a pus capăt guvernului Valeriu Streleț.

Încercarea PLDM de a-l așeza în fotoliul de prim-ministru pe Ion Sturza, folosindu-se de sprijinul președintelui Nicolae Timofti, a eșuat, deoarece la ședința Parlamentului din 4 ianuarie 2016 nu a fost cvorum (de fapt, a avut loc un boicot tacit organizat de către deputații controlați de Plahotniuc) și candidatura sa nici măcar nu a fost pusă în discuție. Pe data de 13 ianuarie PD i-a propus lui Nicolae Timofti în calitate de candidat la funcția de premier pe Vladimir Plahotniuc însuși. Pentru a simula "sprijinul poporului pentru cursul european și candidatul înaintat" a fost organizat un miting, la care au fost scoși angajații instituțiilor și întreprinderilor controlate de PD. Cu toate acestea, președintele care a început să se încăpățineze, în aceeași zi a respins această candidatură și pe data de 14 ianuarie a înaintat din partea sa candidatura lui Ion Păduraru. A început să se contureze o amenințare clară de alegeri parlamentare anticipate, pe care, după tot "binele", ce l-au adus poporului (furtul miliardului de dolari, deprecierea leului, majorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale și creșterea generală a prețurilor) partidele parlamentare pro-europene, dar și PCRM nu le-ar fi câștigat nici chiar cu ajutorul "magiei" domnului Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale. Având în vedere situația creată, au avut loc (aparent, nu fără "ajutorul" curatorilor de la Bruxelles și Washington) negocieri dintre PDM și Timofti, după care Ion Păduraru şi-a retras candidatura, iar președintele pe data de 15 ianuarie l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru pe Pavel Filip, marioneta lui Plahotniuc.

Desemnarea lui Plahotniuc, iar apoi și a creaturii acestuia în funcția de premier a provocat o mare indignare în rândul maselor populare. Începând cu 13 ianuarie acțiunile non-stop de protest  "pentru alegeri anticipate", organizate de Platforma "DA" proeuropeană (în fața sediului Guvernului) și adversarii Acordului de Asociere cu UE (organizatori: Partidul Socialiștilor și "Partidul Nostru" - în apropierea clădirii Parlamentului), care continue din luna septembrie, s-au transformat în mitinguri, la care participau zeci de mii de oameni. Pe data de 20 ianuarie în Parlamentul înconjurat de protestatarii indignați 57 de deputați au votat pentru cabinetul Pavel Filip, și apoi o parte din deputați și membri ai noului guvern pe ascuns, sub acoperirea poliției, au părăsit clădirea, însă unor "norocoși" din ei le-a mers să simte pe propria sa piele "dragostea poporului". În urma ciocnirilor violente de la Parlament au avut de suferit 27 de persoane.

Noul Guvern a depus jurământul în secret,  la ora 23, nefiind în componența deplina (au lipsit Președintele Academiei de Științe și șeful Autonomiei Găgăuze). Tinzând să limiteze la maxim răspândirea de informații despre proteste, autoritățile au blocat retransmisia posturilor TV de opoziție în rețelele celor mai mari operatori de cablu TV. Legitimitatea noului guvern a fost contestată de către Partidul Socialiștilor la Curtea Constituțională.

În pofida faptului de imensă nepopularitate a guvernului Filip, sprijinul acestuia i-au exprimat reprezentanții oficiali ai SUA, UE, României și altor țări. Încă pe data de 19 ianuarie, aflată într-o vizită în România, Victoria Nuland a declarat că "Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european". Este evident că politica de sprijin pentru "fii de cățea" ai săi ("Our Son of a Bitch") din vremea lui Franklin Roosevelt și până în prezent nu a suferit schimbări esențiale. Probabil, SUA și UE ar dori să schimbe conducerea țării care s-a discreditat complet și a discreditat cursul de integrare europeană (de exemplu, prin punerea în locul lor a liderilor "curăței" ai Platformei "DA"), dar în condițiile actualei confruntări imperialiste cu Rusia, care, de asemenea, are aici interese, alegerile anticipate s-ar putea solda cu pierderea de către aceștia a controlului asupra Moldovei. Acest sprijin acordat guvernului Filip este o lecție ilustrativă pentru susținătorii Platformei "DA" și alți admiratori ai politicii SUA și UE, care sincer cred că această politică este orientată spre stabilirea democrației, respectarea drepturilor omului și combaterea corupției. O lecție, care permite să înțelegem, că pentru acești domni între locuitorii Moldovei est-europene și Gambiei africane nu există nici o diferență. Important este doar subordonarea țării și posibilitatea imperialiștilor de a profita de pe urma acesteia de beneficii economice, militare și de altă natură, iar ce fac acolo cu aborigenii regii locali, pe nimeni dintre ei nu îl interesează.

Pe data de 22 ianuarie protestele au izbucnit cu o nouă forță. În încercarea de a obține alegeri anticipate, Partidul Socialiștilor, "Partidul Nostru" și Platforma "DA" și-au unit forțele. În timpul marșului de protest adversarii guvernului, care au venit la sediul televiziunii naționale, au reușit să obțină o transmisiune în direct, în timpul căreia au chemat poporul să ia parte la ample  acțiuni de protest preconizate să aibă loc duminica la Chișinău.

Mișcarea Marxistă "Rezistența Populară", cu siguranță, susține lupta justă a maselor pentru alegeri anticipate și atragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de furtul miliardului și alte fărădelegi ai regimului. Înlăturarea de la putere a actualilor guvernanți și acoliților lor va fi un pas înainte în lupta oamenilor muncii pentru interesele sale de clasă. Aceasta poate permite denunțarea Acordului înrobitor de Asociere Moldova - UE, care deja a adus economiei țării noastre prejudicii de sute de milioane de dolari și amenință cu distrugere ultimele rămășițe ale agriculturii și industriei naționale (cu perspectiva transformării în muncitori-migranți a tuturor  muncitorilor și țăranilor care activează în aceste ramuri). Dar asta nu va fi suficient. În afară de lupta pentru restituirea miliardului furat, noi încă în luna septembrie 2015 am lansat sloganul restituirii a tot ce a fost furat de la popor, din anul 1991 pînă în prezent. Pentru a deveni din nou stăpâni pe destinul lor, muncitorii trebuie să-și recapete uzinele, fabricile și celelalte mijloace de producție, și să instaureze puterea consiliilor muncitorilor, aleși în cadrul fiecărei unități economice de producere și responsabili în fața colectivelor care i-au ales, cu posibilitatea retragerii în orice moment a celor deputați, care nu au justificat încrederea acordată.

Nu dictatului oligarhilor! Pe data de 24 ianuarie și în continuare -
toți la acțiunile de protest, până la victoria deplină!

Chișinău, 24 ianuarie 2016


 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • Afară cu toți "eurointegratorii", indiferent de culoarea lor!
  • Problema laicităţii în cadrul statului român
  • Usatâi la raport: Ministrul sănătăţii a fost audiat astăzi de parlament
  • Nazarenco Evgheni - candidatul muncitorilor!
  • "Nu referendumului! Da - luptei de clasă!"


  •   Напечатать
     
     
     
    Авторизация
     
    Видео ролики
    {videolist}
     
    Новости партнеров
    XML error in File: http://rkrp-rpk.ru/component/option,com_rss_stok/id,9/
    XML error: Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body at line 6

    XML error in File: http://krasnoe.tv/rss
    XML error: StartTag: invalid element name at line 1

     
     
    сopyright © 2010 RezistentaАвтор Atola