Об Организации Деятельность Новости Анонс Культура Библиотека Видеотека Контакты
   
 
RUS  MDA
Навигация
ГлавнаяОб Организации Программное заявлениеДеятельность АнонсНовости Произвол работодателейЮридическая консультация КультураБиблиотека Видеотека Ссылки Обратная связь Подписка Контакты WebMoney кошелек организации: Z852093458548
 
Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
Популярные статьи
 
Наш опрос
 
Архив новостей
Февраль 2024 (2)
Январь 2024 (1)
Ноябрь 2023 (1)
Октябрь 2023 (2)
Август 2023 (1)
Июль 2023 (2)
 
\'Красное
 
» » Minerii şi energeticienii în stradă la Târgu Jiu

Новости rezistenta.info : Minerii şi energeticienii în stradă la Târgu Jiu
автор: admin 16-02-2015, 15:35

Minerii şi energeticienii în stradă la Târgu Jiu
 

Minerii şi energeticienii în stradă la Târgu Jiu


În jur de 1000 de mineri şi energeticieni s-au adunat pe 28 şi 29 ianuarie 2015 în faţa sediului secundar al Complexului Energetic Oltenia (în Piaţa Prefecturii) din Târgu Jiu  la un miting de protest organizat de către Federaţia Naţională Mine Energie (F.N.M.E.) împotriva intenţiei conducerii Complexului Energetic Oltenia (C.E.O.) de a diminua veniturile salariale cu aproape 40% prin eliminarea mai multor sporuri precum şi împotriva concedierilor ce se preconizează că vor avea loc în C.E.O.
Mai concret, aceste diminuări ar presupune:
- reducerea primei de vacanţă de la o medie de 3860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanţă de 1050 lei/salariat;
- reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment;
- diminuarea sporului de fidelitate şi a echivalentului spor de carieră;
- reducerea cu ½ a cheltuielilor cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă;
- reducerea plăţilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la 10 salarii medii brute;
- reducerea numărului de personal cu 2000 de salariaţi;
- eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil.
Să precizăm că măsurile vor afecta, mai mult sau mai puţin, pe toţi cei aproximativ 17.000 de salariaţi ai C.E.O.

Revendicările muncitorilor au putut fi citite şi pe pancartele afisate la acest miting din care prezentăm doar câteva: „Fără concedieri în Complexul Energetic Oltenia!"; „Stop presiunii pe salariaţi!"; „Stop implicării administraţiei în sindicate!". Pe lângă aceste revendicări protestatarii au cerut demisia conducerii Complexului Energetic Oltenia, în special a directorului privat Laurenţiu Ciurel, a guvernului Ponta care l-a numit pe acesta, la cererea Troicii, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Acesta din urmă i-a acuzat pe protestatari că au ieşit în stradă exclusiv din motive politice.

Pe o altă pancartă era scrisă următoarea lozincă „A.N.R.E. = Sabotorul economiei româneşti". Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie este cea care a impus cumpărarea acelor „Certificate Verzi", prin care statul român obligă producătorii de energie „poluanţi", precum şi consumatorii, să plătească sume uriaşe către producătorii de energie din surse regenerabile. În fapt, companiile şi populaţia sunt obligate să finanţeze afacerile private ale unor „băieţi deştepţi".

În alocuţiunile lor liderii de sindicat au arătat faptul că C.E.O. este aproape de faliment din cauza proastei administrări şi a jafului produs sub conducerea lui Laurenţiu Ciurel.

Liderul F.N.M.E. Constantin Mitrescu a declarat pentru ziarul local Pandurul: „Laurenţiu Ciurel a transformat o companie etalon într-o ruină... Nu vom pleca de aici, săptămâna viitoare facem un miting de amploare, până nu pleacă Ciurel. Nu a îndeplinit niciun indicator acest aventurier, dar a ştiut să sifoneze bani spre partide şi anumiţi oameni din judeţul Gorj. Cerem demisia directorului general şi a Directoratului. Dacă nu, o să mergem până la grevă generală".

Acesta a mai cerut ca inclusiv minerii şi energeticienii afiliaţi sindicatului galben S.M.E.O. (Sindicatul Mine Energie Oltenia) să părăsească acest sindicat şi să se alăture protestelor pentru că numai aşa îşi vor putea apăra drepturile câştigate şi locurile de muncă. Prin deciziile preconizate că vor fi luate de către conducerea CEO, cei care vor mai rămâne angajaţi, vor avea un venit de doar 1000 lei, adică salariul minim pe economie. 

Un muncitor declara pentru acelaşi cotidian: „Nu avem role, şuruburi, materiale în carieră. Nu suntem în siguranţă. Vor să scoată transportul la serviciu, dar ei nu mai acordă nici măcar transportul în interiorul carierei. Mergem ore întregi pe jos. Sau mai avem săptămâni cu o zi în maşină, restul pe jos".

Condiţiile în care îşi desfăşoara activitatea minerii din carierele Complexului Energetic Oltenia sunt greu de imaginat pentru secolul XXI. Transportul în interiorul carierei de cărbune se realizează pe jos sau cu mijloace rudimentare, în spatele unor tractoare sau maşini cu tracţiune integrală. Odată ajunşi la locul de muncă, uneori după ore întregi de marş, minerii sunt obligaţi să lucreze în noroaie ce depăşesc, de multe ori, nivelul genunchilor. Şi cum asta nu ar fi de ajuns, mai sunt nevoiţi să transporte manual, fără nicio protecţie, cabluri electrice aflate, de cele mai multe ori, sub înaltă tensiune. Dacă refuză sau protestează, sunt ameninţaţi cu concedierea sau uneori cu intervenţia agenţilor de pază.

Aşa se face că numai în luna ianuarie, din cauza condiţiilor de lucru, trei muncitori din cadrul CEO şi-au pierdut viaţa, motiv pentru care, în amintirea lor, la finalul mitingului din ziua de 28 ianuarie, ortacii lor au ţinut un moment de reculegere.

Fără a încerca să absolvim de vină guvernul Ponta, trebuie să spunem că ceea ce se întâmplă azi în cadrul Complexului Energetic Oltenia are drept cauză politica antimuncitorească promovată de Troică (Uniunea Europeană - Fondul Monetar Internaţional - Banca Mondială) al cărei lacheu este şi guvernul Ponta. În această ordine de idei este şi declaraţia făcută de către Constantin Creţan, lider sindical afiliat Federaţiei „Univers", federaţie din care face parte şi sindicatul galben SMEO, care a ţinut să fie prezent la toate mitingurile. Acesta a declarat pentru ziarul Pandurul următoarele: „Este, poate, cea mai dificilă situaţie de la Revoluţie încoace. Vinovaţi sunt FMI, Banca Mondială, UE, Guvernul României, administraţia şi politicul. S-au impus tăieri de drepturi pe care minerii le-au câştigat cu jertfe de-a lungul anilor. Cerem un Contract Colectiv de Muncă corect în care drepturile minerilor şi energeticienilor să fie respectate".

Protestul a continuat şi în data de 5 februarie, la miting participând circa şase mii de sindicalişti. Chiar dacă legile din România interzic conflictele de muncă în perioada negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, şi chiar dacă aceleaşi legi impun asigurarea unei funcţionări de minim 30% a întreprinderilor strategice, între care şi cele din energie, sindicatele nu exclud posibilitatea de a declanşa greva generală în cazul în care nu se renunţă la măsurile draconice dorite de administraţia CEO, Guvernul României, FMI şi UE.

Chiar dacă, dat fiind istoricul F.N.M.E., care are rădăcini în vechiul sindicat galben condus de către Marin Condescu, putem suspecta pe unii lideri de sindicat de simpatii politicianiste, problemele muncitorilor sunt reale şi stringente. Faptul că unii lideri care au fost odată galbeni, azi vorbesc de greva generală este un semn că mişcarea sindicală încă trăieşte, chiar dacă este aproape în colaps. O să spuneţi că doar cu o floare nu se face primăvară, mai ales că nici nu a înflorit. Adevărat. Dar e semn de dezgheţ. Totuşi, ceea ce aceşti lideri nu au înţeles sau, mai grav, tăgăduiesc, cu excepţia lui Constantin Creţan, este implicarea Troicii în distrugerea mineritului românesc. Spun asta pentru că liderii care au luat cuvântul la miting au cerut intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis, adică a celeilalte marionete a Troicii.

Mişcarea sindicală, mişcarea muncitorească în general, trebuie să o rupă cu interesele de partid ale partidelor burgheze, cele care peste tot în Europa au subjugat pe salariaţi aruncât în spatele lor salvarea de la falimentul şi aşa implacabil a sistemului capitalist.

Aşa cum s-a scandat şi în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, UNITATEA trebuie să fie una pe principii de clasă, UNITATE împotriva celor care peste tot în lume seamănă foamete, război şi dezbinare între muncitori!

Costi Chivulescu


 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • Salarii de milioane / Răsfățații statului
  • Problema laicităţii în cadrul statului român
  • Declaraţia Conferinţei Mondiale Deschise - Alger 27-28-29 noiembrie 2010
  • Acţiunea de solidaritate cu minerii regiunii Kuzbass!
  • APEL de la muncitorii RTEC


  •   Напечатать
     
     
     
    Авторизация
     
    Видео ролики
    {videolist}
     
    Новости партнеров
    XML error in File: http://rkrp-rpk.ru/component/option,com_rss_stok/id,9/
    XML error: Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body at line 6

    XML error in File: http://krasnoe.tv/rss
    XML error: StartTag: invalid element name at line 1

     
     
    сopyright © 2010 RezistentaАвтор Atola