Об Организации Деятельность Новости Анонс Культура Библиотека Видеотека Контакты
   
 
RUS  MDA
Навигация
ГлавнаяОб Организации Программное заявлениеДеятельность АнонсНовости Произвол работодателейЮридическая консультация КультураБиблиотека Видеотека Ссылки Обратная связь Подписка Контакты WebMoney кошелек организации: Z852093458548
 
Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
Популярные статьи
 
Наш опрос
 
Архив новостей
Февраль 2024 (2)
Январь 2024 (1)
Ноябрь 2023 (1)
Октябрь 2023 (2)
Август 2023 (1)
Июль 2023 (2)
 
\'Красное
 
» » Salarii de milioane / Răsfățații statului

Новости rezistenta.info : Salarii de milioane / Răsfățații statului
автор: admin 7-05-2014, 09:34

Salarii de milioane / Răsfățații statului
Salarii de milioane / Răsfățații statului


BANI PUBLICI / Chiar dacă legea stabilește că cel mai bine plătit bugetar trebuie să fie președintele republicii, realitățile moldovenești arată că șeful statului este mai prost plătit decât mulțibugetari

Sunt câteva zeci și conduc întreprinderi, direcții, agenții sau centre despre care mulți dintre noi nici nu au auzit, cu toate acestea au șoferi la scară, birouri spațioase, secretare și salarii care le depășesc de câteva ori pe cele ale primelor persoane în stat. Despre „directorii de milioane" se vorbește de mai mult timp în R. Moldova, dar nimeni nu îndrăznește să taie din retribuțiile acestora.

Subordonații cu salarii grase

Aproape 2,5 milioane de lei sunt cheltuite anual pentru a-i plătit pe cei cinci directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Fiecare dintre acești manageri ai instituției care reglementează prețurile la gaze, benzină, energie electrică și termică primesc anual câte un salariu de aproape jumătate de milion de lei. Aceeași situație este și la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Instituția, acuzată în ultimii ani de lipsă de acțiune și incompetență în stoparea atacurilor raider asupra mai multor bănci din R. Moldova, are patru conducători (membri ai Consiliului de administrare - n.r.) cu salariu anual de peste 460 de mii de lei. Președintele Parlamentului, instituție căreia i se subordonează CNPF și ANRE, poate doar visa la un astfel de venit. Salariul spicherului Igor Corman este de 171 de mii de lei pe an.

Unde „zboară" cele mai multe zerouri

Totuși, nu aceștia sunt cel mai bine plătiți bugetari din R. Moldova. Sumele cu cele mai multe zerouri intră la început de lună pe conturile bugetarilor din domeniul aviatic. Numai directorul general al ÎS „Air Moldova", Iulian Scorpan, a ridicat în 2012, potrivit declarației sale de avere, un salariu anual de 1,2 milioane de lei. Și asta în condițiile în care compania aviaticăa înregistrat în acel an pierderi de 70 de milioane de lei, fiind scoasă la privatizare din cauza lipsei de profitabilitate.

Dar nu toți cei de la „Air Moldova" au astfel de salarii de vis. Directorul financiar al companiei are un salariu anual mult mai modest - 270 de mii de lei.

Și Elena Ciobanu, directorul „Aeroport Catering", o altă întreprindere de stat scoasă la privatizare, pentru că nu mai aduce bani în bugetul de stat, are un salariu anual de circa 750 de mii de lei. Aceleași lefuri le câștigă și cei care conduc astăzi Autoritatea Aeronautică Civilă.

Șefi de milioane, cu întreprinderi în faliment

În topul celor mai bine plătiți funcționari de stat se regăsesc administratorii mai multor companii incluse în lista de privatizare. Printre aceștia se numără șefa de la „Tutun-CTC", Ala Sârbu, care are un salariu de 1,1 milioane de lei, directorul combinatului de divinuri „Barza Albă", Leonid Babii, care își atribuie anual câte 560 de mii de lei din banii întreprinderii, președintele „Băncii de Economii", Corina Burlacu, care și-a permis un salariu de 580 de mii de lei în 2012. Nici directorul SA „Termocom", Mihai Cernei, nu se sinchisește să își semneze lunar ordinul pentru un salariu de 28 de mii de lei (340 de mii delei pe an) chiar dacă instituția se află de ani buni în procedură de faliment.

Intangibili

Salariile fabuloase ale directorilor mai multor structuri de stat au provocat în 2010 un adevărat scandal în Guvern și Parlament. Premierul de atunci, Vlad Filat, a cerut în mod imperativ să fie modificate prevederile legale care oferă posibilitate acestor „cârmuitori" să își umfle salariile. Filat a indicat și un termen-limită pentru această „operațiune", două luni. Abia peste doi ani însă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a venit cu soluția, propunând ca salariul conducătorului unei întreprinderi de stat să nu depășească trei salarii medii lunare pe economie. Proiectul a fost votat în octombrie 2012,efectele însă întârzie să se facă simțite.

Cum se „îngrașă" salariile directorilor

Fiecare instituție de stat are propria formulă de calculare a salariilor conducătorilor. În cazul ANRE, salariile mari ale directorilor depind de veniturile Agenției, iar ultimele cresc odată cu majorarea tarifelor pentru gaze, combustibil, energie electrică.

Salariul de bază al directorului de la „Tutun CTC" este unul moderat. Actele interne ale instituției îi permit însă conducătorului să beneficieze de suplimente generoase în cazul în care instituția înregistrează profituri.

Stabilirea salariului președintelui IPNA „Teleradio-Moldova" a fost lăsată la discreția Consiliului de Observatori (CO) al instituției. CodulAudiovizualului stabilește că salariul președintelui companiei publice este stabilit în mărime ce variază între trei şicinci salarii medii lunare ale personalului de creaţie al companiei. Pentru că retribuțiile membrilor CO reprezintă un anumit procent din salariul președintelui, aceștia sunt interesați să-i stabilească președintelui companiei cel mai mare salariu cu putință.

Salariile primelor persoane în stat

Nicolae Timofti, președintele R. Moldova
Salariu lunar: 12 000 de lei

Iurie Leancă, prim-ministrul R. Moldova
Salariu lunar: 14 166 de lei

Igor Corman, președintele Parlamentului R. Moldova
Salariu lunar: 14 255 de lei

Top 10 cel mai bine plătiți funcționari

Iulian Scorpan, director general al ÎS „Air Moldova"
Salariu lunar: 100 614 lei

Ala Sârbu, director general SA „Tutun- CTC"
Salariu lunar: 97 184 de lei

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
Salariu lunar: 73 166 de lei

Nicolae Buzu, director adjunct al Autorității Aeronautice Civile
Salariu lunar: 62 666 de lei

Elena Ciobanu, director general SA „Aeroport Catering"
Salariu lunar: 62 434 de lei

Grigore Varaniță, ex-vicedirector SA „Moldtelecom"
Salariu lunar: 60 750 de lei

Corina Burlacu, președinte interimar al „Băncii de Economii"
Salariu lunar: 48 333 de lei

Vitalie Iurcu, director general SA „Moldtelecom"
Salariu lunar: 46 850 de lei

Leonid Babii, director SA „Barza Albă"
Salariu lunar: 46 598 de lei

Sergiu Sâtnic, ex-director al AgenţieiNaţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei
Salariu lunar: 46 155 de lei

Salarii de milioane / Răsfățații statului



 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • Nimeni nu rămâne şomer după reorganizarea spitaleolor, promite ministrul Usatâi
  • Colectivul Institutului de Cardiologie cere stoparea reformelor din ramura sănătății
  • Din 1 ianuarie şcolile din ţară vor fi finanţate după o formulă nouă
  • Obligaţi să depună cereri de demisie. 40 de angajaţi ai unei fabrici din Sângerei se tem că vor rămâne şomeri
  • "Nu referendumului! Da - luptei de clasă!"


  •   Напечатать
     
     
     
    Авторизация
     
    Видео ролики
    {videolist}
     
    Новости партнеров
    XML error in File: http://rkrp-rpk.ru/component/option,com_rss_stok/id,9/
    XML error: Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body at line 6

    XML error in File: http://krasnoe.tv/rss
    XML error: StartTag: invalid element name at line 1

     
     
    сopyright © 2010 RezistentaАвтор Atola