Об Организации Деятельность Новости Анонс Культура Библиотека Видеотека Контакты
   
 
RUS  MDA
Навигация
ГлавнаяОб Организации Программное заявлениеДеятельность АнонсНовости Произвол работодателейЮридическая консультация КультураБиблиотека Видеотека Ссылки Обратная связь Подписка Контакты WebMoney кошелек организации: Z852093458548
 
Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
Популярные статьи
 
Наш опрос
 
Архив новостей
Февраль 2024 (2)
Январь 2024 (1)
Ноябрь 2023 (1)
Октябрь 2023 (2)
Август 2023 (1)
Июль 2023 (2)
 
\'Красное
 
» » Протесты и забастовки железнодорожников Молдовы в связи с 4-х месячной

Новости rezistenta.info : Протесты и забастовки железнодорожников Молдовы в связи с 4-х месячной
автор: admin 9-08-2016, 16:33

Протесты и забастовки железнодорожников Молдовы в связи с 4-х месячной задержкой зарплаты
 

Около трехсот сотрудников бельцкого железнодорожного узла вышли на протест в воскресенье, 3 июля. Люди собрались у входа в здание вокзала с плакатами в руках. Они требовали погашения задолженности по зарплате и выплаты компенсаций за её задержку.

 

Протесты и забастовки железнодорожников Молдовы в связи с 4-х месячной задержкой зарплаты


По словам протестующих, в мае они получили зарплату за февраль, а в июне с ними должны были рассчитаться за март, но этого так и не произошло. На сегодняшний день госпредприятие "Молдавская железная дорога" задолжало работникам за 4 месяца.

Люди в отчаянии, им не на что жить.  Одни одалживает деньги у родственников и друзей, чтобы хоть как-то прокормить семью и оплатить счета за коммунальные услуги. У некоторых, у кого нет такой возможности, даже отключили свет из-за долгов.

Участники пикета рассказали, что руководство госпредприятия  "Молдавская железная дорога", которое находится в Кишиневе, проигнорировали эту акцию. Ни один ее представитель не приехал, хотя о протесте им было известно заранее.

На предприятии сейчас работают около 1500 человек из Бельц и других районов.


Protest la Basarabeasca: Angajaţii de la „Calea Ferată a Moldovei", nu şi-au primit salariile de patru luni


Zeci de angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei" au protestat la Basarabeasca, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de patru luni. Oamenii spun că nu au cu ce să-şi întreţină familiile şi sunt nevoiţi să ia pe datorie produse alimentare. 

Potrivit gagauzinfo.md, muncitorii au avertizat că vor acţiona în judecată conducerea întreprinderii dacă până la 1 august nu-şi vor primi banii. La sfârşitul acţiunii, protestatarii au semnat o declaraţie ce urmează să fie transmisă şi altor direcţii din cadrul CFM, care se confruntă cu aceeaşi problemă.

Protestatarii au menţionat că nu mai suportă să fie hrăniţi cu minciuni de către conducerea întreprinderii. De asemenea, ei au anunţat că vor boicota sărbătoarea dedicată Zilei Feroviarului, marcată anual în prima duminică a lunii august.

Contactat de Jurnal TV, şeful CFM, Iurie Topală, a recunoscut că sunt unele datorii istorice. 

Angajații CFM fără salarii și condiții de muncă

Situația angajaților întreprinderii "Calea Ferată din Moldova" se înrăutățește în fiecare lună. Muncitorii de la Depoul din Chișinău și Punctul de Cercetare Tehnică spun că nu au primit salariile de cinci luni. Leafa pentru luna februarie le-a fost plătită în luna mai, iar de atunci, conducerea companiei le oferă doar promisiuni. De cealaltă parte, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, precum și directorul întreprinderii, Iurie Topală, insistă că angajații sunt remunerați cu regularitate.

Angajații Depoului din Capitală spun că, de când au început problemele privind plata salariilor, mai mulți colegi de-ai lor au abandonat serviciul. Cei care au mai rămas, nu au de ales, deoarece, în curând, urmează să se pensioneze.

"Am datorii 4000 de lei. Tot am împrumutat o dată, două ori, pentru că trebuie să mănânc ceva, să mă întrețin. Copilul nu înțelege că tata nu are, el cere", spune un angajat al CFM. 

Nici șefii de subdiviziuni nu au putut explica de ce angajații nu primesc salariile din luna martie, întrucât conducerea întreprinderii le oferă, de fiecare dată, același răspuns: "nu sunt bani".

"Nu pot să vă spun de ce și cum, că nu am așa informații. Și cum s-ar zice, ca să fiu corect, mai bine nu spun. Tot timpul adresăm aceeași întrebare și primim același răspuns: nu avem venituri, nu avem cu ce" , spune directorul Punctulului de Cercetare Tehnică al CFM, Alexei Cușnerenco.

În afară de problema privind remunerarea, angajații Punctului de Cercetare Tehnică se plâng că nu au piese pentru a repara locomotivele.

"Nu sunt toate piesele, asta e problema. Le scoatem de la alte vagoane, mai vechi, și le punem ca să meargă. Că trenul trebuie să-l trimitem și noi răspundem de el", spune un muncitor. 

Angajații "Căii Ferate din Moldova" au redactat un demers către ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, să se autosesizeze în acest caz și să le apere dreptul legal la muncă. Calea Ferată din Moldova este una dintre cele mai mari companii din țară, cu un număr de aproximativ 10 mii de angajați.


Protestele se înteţesc la CFM

Protest la un depou al ÎS Calea Ferată a Moldovei. Mai mulţi angajaţi ai întreprinderii au blocat preţ de câteva minute o linie de cale ferată, astfel fiind reţinută cursa Chişinău-Moscova. Muncitorii de la CFM sunt nemulţumiţi pentru că nu şi-au ridicat salariul, anunţă ipnn.md Directorul CFM, Vladimir Cebotari, a recunoscut că există o reţinere a plăţilor salariale de peste 30 de zile. Dar, în opinia sa, acest protest este organizat de provocatori, pentru că întârzierile salariale nu sunt o situaţie ieşită din comun în cadrul întreprinderii în condiţiile în care ultima perioadă s-au redus încasările, pentru că volumul transportărilor a scăzut drastic.
Vladimir Cebotari a menţionat că aceste reduceri sunt rezultatul situaţiei de aproximativ doi ani din Ucraina, or acolo erau principalii beneficiari şi expeditori ai mărfurilor care circula pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit directorului, pentru a soluţiona problema plăţilor salariale, se întreprind toate măsurile necesare.

Amintim că săptămâna trecută, am primit un apel telefonic de la un angajat al Căii Ferate din Moldova (CFM), care ne-a comunicat că angajaţii CFM vor să intre în grevă din cauza că nu primesc salariile. Bărbatul a dorit să rămână în anonimat din cauza că se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Acesta ne-a spus că angajaţii nu şi-au ridicat salariile pentru luna aprilie, iar şefii acestora i-au anunţat că le vor primi după alegerile locale. La jumătatea lunii mai s-au mărit şi preţurile la călătoriile interurbane, iar şefii de la CFM susţin că, anual, suportă pierderi de 150 de milioane lei, care nu mai pot fi acoperite. Pe de altă parte, pasagerii cursei Chişinău-Ungheni sunt indignaţi de scumpirea biletelor şi de condiţiile din tren.

În luna aprilie, CFM s-a ales cu un nou director, Vladimir Cebotari, desemnat în funcţie prin ordinul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. De atunci s-au produs multe schimbări, ne spune angajatul care a sunat la redacţie. „Ni s-a spus că salariul pentru luna aprilie îl vom primi în a doua jumătate a lunii iunie, alţi colegi sunt trimişi în concediu forţat", se plânge acesta. Faptul că angajaţii îşi primesc salariile cu întârziere a fost confirmat şi de către directorul CFM. „Într-adevăr, sunt anumite reţineri salariale cauzate de încasările slabe, în mod special din cauza reducerii drastice a volumelor de transportare, influenţate de situaţia regională şi anume de Ucraina", menţionează Vladimir Cebotari. Acesta relevă că salariile se achită în funcţie de încasările realizate, într-o ordine stabilită de comun acord cu reprezentanţii comitetului sindical din organizaţie.

„Preţurile cresc, dar salariile noastre când se vor majora?"

Încă de la 1 aprilie reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor susţineau că preţurile la călătoriile interurbane vor creşte cu 20 la sută pentru fiecare km. La învestirea sa, Vladimir Cebotari susţinea că are o bogată experienţă în gestionarea ramurii transporturilor, în special în domeniul atragerii investițiilor și implementării unor standarde europene de management, abilităţi extrem de necesare în condiţiile în care CFM urmează să fie restructurată și modernizată. Promisiunile întârzie să apară, dar scumpirile - nu, de la mijlocul lunii mai acestea s-au dublat, provocând nemulţumirea pasagerilor. „Nu e destul că ne înghesuim în patru vagoane, fără aer în căldura asta, dar trebuie să plătim şi mai mult, ei spun că au nu ştiu ce cheltuieli, dar salariile noastre când vor creşte şi ele?", se indignează Maria Raţă, care vine în fiecare zi la serviciu în Chişinău de la Sipoteni, Călăraşi.

Dezamăgiţi de politicieni

În anii trecuţi, trenul pe ruta Chişinău-Ungheni avea 12 vagoane, acum sunt doar patru în care merg zilnic sute de persoane în picioare, suportând şi miros de animale, păsări. „E tare greu, mulţi pasageri stăm în picioare, când ajungem în Chişinău la muncă, suntem rupţi de oboseală. Pe lângă toate acestea, mai sunt pasageri cu pui, boboci, mirosuri de toate felurile şi mizerie multă", remarcă Grigore Sandu, de la Bahmut. Cu toate că suntem în plină campanie electorală pentru alegerile locale, Grigore Sandu ne spune că pe ruta Chişinău-Ungheni nu se discută despre politică. „Suntem atât de dezamăgiţi de politicieni şi politica lor că ni-i scârbă să-i discutăm, de altfel nici nu ar îndrăzni nimeni să facă agitaţie politică, deoarece pasagerii i-ar sări imediat în cap", menţionează bărbatul.

Preţurile au crescut „din cauza inflaţiei"

Preţurile la călătoriile interurbane s-au dublat, dacă până la Ungheni biletul costa 11 lei şi 60 de bani, acum costă 22 de lei. Până la Basarabeasca, călătoria cu trenul costă 26 de lei, în timp ce era 13 lei, până la Călăraşi, biletul costă 10 lei. Noul şef a CFM-ului a declarat pentru JURNAL de Chişinău că „costul călătoriei interurbane a fost indexat, în funcţie de indicele inflaţiei, lucru care este un proces normal". Referitor la reducerea numărului de vagoane, acesta a spus că este direct proporţional cu datele statistice, ca rezultat al biletelor vândute. Cât despre calitatea serviciilor, angajaţii CFM spun că lucrează intens pentru a le îmbunătăţi. „Pentru îmbunătăţirea deservirii am implementat mai multe măsuri cu efect imediat (de exemplu, am schimbat tipul vagoanelor pentru călătorie, pe anumite segmente), dar pentru luna iunie şi iulie este planificat un set de măsuri ce trebuie să ducă la schimbări majore", remarcă Vladimir Cebotari.

Expertul economic Ion Tornea, IDIS „Viitorul", este de părere că majorarea preţurilor este normală, care însă nu corespunde calităţii serviciilor. „Calea Ferată din Moldova practică încrucişarea preţurilor - pentru transportarea mărfurilor preţurile sunt mari, iar pentru pasageri sunt mici, acest lucru se face în scop propagandistic electoral, şi nu cred că acoperă cheltuielile. Este normal ca preţurile să crească în corelaţia calitate-preţ, dar nu este normal să se majoreze preţurile când calitatea lasă de dorit. Atâta timp cât CFM se va afla în gestiunea statului, nu cred că vom avea alte rezultate", adaugă acesta.



 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • Protest la Bălţi de angajaţi ai Combinatului de produse alimentare
  • Zeci de angajati ai Cailor ferate risca sa-si piarda locul de munca
  • Angajaţii spitalului de boli infecţioase "Toma Ciorbă" cer demisia ministrului Usatâi
  • Obligaţi să depună cereri de demisie. 40 de angajaţi ai unei fabrici din Sângerei se tem că vor rămâne şomeri
  • APEL de la muncitorii RTEC


  •   Напечатать
     
     
     
    Авторизация
     
    Видео ролики
    {videolist}
     
    Новости партнеров
    XML error in File: http://rkrp-rpk.ru/component/option,com_rss_stok/id,9/
    XML error: Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body at line 6

    XML error in File: http://krasnoe.tv/rss
    XML error: StartTag: invalid element name at line 1

     
     
    сopyright © 2010 RezistentaАвтор Atola