Об Организации Деятельность Новости Анонс Культура Библиотека Видеотека Контакты
   
 
RUS  MDA
Навигация
ГлавнаяОб Организации Программное заявлениеДеятельность АнонсНовости Произвол работодателейЮридическая консультация КультураБиблиотека Видеотека Ссылки Обратная связь Подписка Контакты WebMoney кошелек организации: Z852093458548
 
Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
Популярные статьи
 
Наш опрос
 
Архив новостей
Февраль 2024 (2)
Январь 2024 (1)
Ноябрь 2023 (1)
Октябрь 2023 (2)
Август 2023 (1)
Июль 2023 (2)
 
\'Красное
 
» » Mercenarii PDM și PLDM au triumfat. Interviu cu Aliona Apostu, analist electoral

Новости rezistenta.info : Mercenarii PDM și PLDM au triumfat. Interviu cu Aliona Apostu, analist electoral
автор: admin 12-08-2015, 14:40

Mercenarii PDM și PLDM au triumfat. Interviu cu Aliona Apostu, analist electoral, Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX
 

În Republica Moldova, practica „turismului electoral" a căpătat la alegerile generale locale din anul curent o amploare extraordinară. Potrivit datelor oferite de observatorii Promo-LEX, formaţiunile politice care au făcut uz cel mai mult de această „strategie" au fost PDM, care jubilează că are cel mai mare număr de primari, urmat de PLDM. Conform rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, PDM a obținut 287 de mandate de primar, PLDM - 285. Anume reprezentanţii celor două formaţiuni s-au opus în 2011 adoptării unui proiect de lege elaborat de deputatul PL, Valeriu Munteanu, care ar preveni această practică ilegală. Inserăm un interviu despre acest subiect cu Aliona Apostu, analist electoral Promo-LEX.

- Stimată Doamnă, ce reprezintă practica „turismului electoral"?

Putem face referire la două aspecte ale acestui fenomen. Primul e legat de schimbarea vizei de reședință a alegătorilor sau de votarea de către persoane fără viză de domiciliu sau reședință în localitate. Astfel, în timpul alegerilor, sunt înregistrați intenționat alegători cu viza de reședință în localitățile în care concurenții electorali au interes să aibă o majoritate și să câștige alegerile. Asemenea cazuri au fost înregistrate de observatorii Promo-LEX în secția de votare 299, c. Stăuceni, mun. Chișinău; secțiile 256, 263, 299, mun. Chișinău; secția de votare nr. 8, r. Orhei și 4, or. Comrat. De asemenea, în s. Ghiduleni, r. Rezina; s. Topala, r. Cimișlia; s. Trușeni, mun. Chișinău. Al doilea ține de transportarea alegătorilor la secțiile de votare cu scopul susținerii candidaților lor în campania electorală. În tabelul de mai jos găsiți cazuri înregistrate de observatorii Promo-LEX în timpul primului și celui de al doilea tur de scrutin:

Concurentul                       Turul I (nr. cazuri)                Turul II (nr. cazuri)
BEPPEM                                  1                                      -
PCRM                                    2                                      1
PSRM                                    1                                      1
PDM                                     7                                      3
PLDM                                    5                                      2
PL                                        2                                      -
PNL                                      1                                      -
PPPN                                     -                                      1
CI Ghenadie Rabei                     1                                      -
CI Nicolae Dudoglo                     1                                      2

- Ce evoluție a înregistrat acest fenomen în raport cu alegerile precedente?

Nu putem face o comparație cu aceste două scrutine din simplu motiv că, la alegerile parlamentare, partidele politice s-au concentrat mai mult pe raioanele și regiunile din țară, în timp ce la cele locale s-au implicat direct concurenții electorali, care au pretins concret la funcția de primar al localității. Totuși, să vă oferim niște date. Potrivit raportului final Promo-LEX, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la capitolul transportarea organizată a alegătorilor în ziua alegerilor, pe primele trei poziții s-au situat: PDM - 10 cazuri, PLDM - 7 și PSRM - 4.

Putem însă concluziona că fenomenul nu a dispărut și exemplele oferite de observatorii noștri confirmă acest lucru. Deci o evoluție pozitivă va fi numai atunci când actorii electorali nu vor mai încălca legislația.

- Potrivit unor surse, în acelaşi scop, au fost folosite date personale furnizate de Întreprinderea de Stat „Registru", știți ceva de implicarea acestei structuri de stat în comiterea unor asemenea ilegalităţi?

Nu ne putem expune opinia despre acest subiect, deoarece Întreprinderea de Stat „Registru" nu oferă date Asociației Promo-LEX. De toate aceste cazuri se ocupă doar procuratura.

- Partidele cu pricina afirmă însă că „turismul electoral" nu contravine legislației Republicii Moldova, dar valorilor democratice în general?

Nu este adevărat. Conform art. 1811 alineatul 1 și 2 al Codului penal, oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să-și exercite drepturile într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, locale ori în cadrul referendumului se pedepsește. Puteți deduce Dvs. că organele competente ar trebui să se autosesizeze și să cerceteze aceste cazuri. Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a monitorizat doar aceste cazuri, restul ţine de competența organelor care ar trebui să intervină și să aplice sancțiuni celor care au încălcat legea.

PD şi PLDM au folosit acest lucru în localităţile în care au câştigat alegerile

În 2011, deputatul PL Valeriu Munteanu a elaborat un proiect de lege care ar preveni practica „turismului electoral", acesta însă nu a fost avizat de instanţele de resort din cauza că ar fi anticonstituţional. Conform proiectului, cu o lună înainte de alegeri, ar trebui să fie interzisă schimbarea vizei de reşedinţă a cetăţenilor. „PD şi PLDM au folosit acest lucru în localităţile în care au câştigat alegerile. De exemplu, dacă într-o anumită localitate au câştigat alegerile, din localitatea respectivă au transportat alegătorii (aproximativ 50-60 de oameni) într-o localitate vecină, unde aveau un candidat în turul doi", a relatat deputatul, deşi camarazii săi de partid, potrivit datelor Promo-LEX, au recurs la aceeaşi practică, ce-i drept, mai puţin.

În context, acesta apreciază reacţiile sătenilor din Topala, Cimişlia, care s-au opus şi nu au permis „alegătorilor mercenari" să decidă viitorul satului lor. Potrivit estimărilor lui Munteanu, turismul electoral a înregistrat o creştere exponenţială la recentele alegeri locale, luând o amploare de zece ori mai mare decât în 2011.


 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Другие новости по теме:

  • Чиновники Плахотнюка довели железнодорожников до забастовки
  • Немедленно остановить кровопролитие палестинского народа
  • Позор мариупольским убийцам!
  • Убийцам - судьбу Бандеры!
  • РОЗУ TУЛЕTАЕВУ ПЕРЕВЕДУT В КОЛОНИЮ-ПОСЕЛЕНИЕ - ПОСTАНОВЛЕНИЕ СУДР 


  •   Напечатать
     
     
     
    Авторизация
     
    Видео ролики
    {videolist}
     
    Новости партнеров
    XML error in File: http://rkrp-rpk.ru/component/option,com_rss_stok/id,9/
    XML error: Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body at line 6

    XML error in File: http://krasnoe.tv/rss
    XML error: StartTag: invalid element name at line 1

     
     
    сopyright © 2010 RezistentaАвтор Atola